Tempat Menarik/ Popular

Batu Punggul telah dijumpai oleh orang-orang Murut pada masa dahulu kala dan mempunyai ketinggian sehingga 120 meter dan lebar sebanyak 68 meter. Ia berada di tengah-tengah kawasan sungai Sepulut di mana terdapat beberapa gua di sekitarnya. Terdapat tali yang boleh digunakan oleh pelancong yang ingin menikmati keindahan alam semulajadi dari atas batu. Selain itu, para pelancong juga boleh merasai keseronokan menaiki bot selama 30 minit ke Batu Punggul dan jika bernasib baik, mereke boleh melihat gajah, rusa, babi hutan meminum air di lopak garam di sana. Pengalaman seperti inilah yang sentiasa dinantikan oleh penggemar kehidupan liar dan peminat alam semulajadi dan ia merupakan satu pengalaman yang sungguh berharga.

Menurut pengusaha pusat pelancongan Batu Punggul, Lantir Bakayas beliau biasanya akan membawa pelancong dari alam dalam dan luar negara untuk menikmati keindahan alam dan menyediakan segala kelengkapan yang diperlukan sepanjang percutian mereka di sini. Bagi pelancong dari Amerika Syarikat, Eropah, Australia, Jepun dan Korea mereka juga turut suka tinggal di rumah panjang yang ada di Kampung Tantaluan selepas pulang melawat di Batu Punggul.

Cara hidup dan nilai-nilai murni yang ditonjolkan oleh kebanyakkan kaum Murut di sini membuatkan mereka seolah-olah tidak mahu pulang ke negara asal. Selain itu, pelancong yang datang juga sering kali diberikan layanan yang istimewa dan disajikan dengan air tuak yang diperbuat daripada tapai untuk kaum bukan muslim. Lantir berharap agar pihak kerajaan negeri akan dapat mengkomersialkan produk pelancongan Batu Punggul ini dan menyediakan lebih banyak kemudahan infrastruktur untuk memudahkan pelancong ke sini.       

Pelawat

Reserved 50.4% Reserved
United States 25.8% USA
Malaysia 21.5% Malaysia

Total:

52

Countries
00046077
Today: 8
This Week: 24
This Month: 76

Hubungi Kami

Alamat:

Pejabat Daerah,

Peti Surat Bil.66,

89957 Nabawan Pensiangan, Sabah,

Malaysia.

Tel. No: 087-366211

Fax: 087-366212

 facebook