Hubungi Kami | Soalan Lazim | Panduan | Bantuan | Peta Laman language:
Color:
Laman Web Rasmi
MAJLIS DAERAH TENOMBantuanSila gunakan ikon diatas untuk bantuan mengenai Laman utama, Menu Utama, Carian, Galeri, Kalendar, RSS.
Bagi pertanyaan am, anda boleh merujuk bahagian Soalan Lazim untuk mendapatkan jawapan segera.
Masih memerlukan bantuan ? Sila hubungi staf yang berkenaan di laman Hubungi Kami. Pihak kami akan mengemukakan jawapan dalam tempoh tidak lebih dari tiga (3) hari bekerja.

RSS

Apa itu RSS?

RSS adalah singkatan bagi Really Simple Syndication atau RDF Site Summary (RSS 0.9 dan 1.0) adalah suatu aplikasi XML (Extensible Markup Language) mengikut tahap spesifikasi World Wide Consortium (W3C) . Ia merupakan suatu format sindikasi berita dan digunakan sebagai agen untuk mendapatkan berita atau data secara atas talian daripada halaman web yang menyokong aplikasi ini.

Mengapa RSS perlu?

Perkembangan teknologi dalam penerbitan dalam talian amat memudahkan tugas bukan sahaja dalam penyebaran maklumat terkini secara web malah pengguna dapat mengesan maklumat terkini sejumlah besar laman web kesukaan anda tanpa perlu mengingati alamat URL laman tersebut atau sentiasa mengemaskini email untuk mendapatkan info terkini. Kemudahan aplikasi RSS ini disediakan khas untuk pembangun halaman web bagi mendapatkan info terkini berkenaan dengan Majlis Daerah Pengkalan Hulu (MDPH). Melalui kemudahan aplikasi ini diharap agar MDPH dapat menyalurkan Info atau Maklumat Terkini/Semasa yang berlaku daripada portal MDPH dengan lebih pantas dan berkesan. Melalui suapan RSS ini juga:

1. Pengguna boleh memilih untuk membaca berita yang anda inginkan dan relevan dengan kehendak anda.
2. Pengguna secara tidak langsung mendapat informasi yang boleh dipercayai dan mencegah daripada informasi yang tidak di inginkan (the spam ).
3. Menjimatkan masa.
4. Pengguna dapat mengetahui Info dan Maklumat Terkini mengenai MDPH lebih cepat dan berkesan.
5. Berita atau info yang dipaparkan adalah yang terkini tanpa perlu melayari laman ini.

Bagaimana menggunakan RSS?

Terdapat banyak pilihan bagaimana menggunakan perkhidmatan RSS ini. Berikut adalah dua cara yang selalu digunakan:

1. Menggunakan perisian rssReader;
2. Memasang secara terus ke pelayan internet (browser)Hakcipta Terpelihara @ Majlis Daerah Tenom
Tarikh dikemaskini : 23/1/2019

Untuk maklumat lanjut sila hubungi Web Master
| Terma & Syarat | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian |
Bilangan Pelawat