Sabah Maju Jaya yang merupakan slogan Jata Negeri sejak sekian lama telah diangkat sebagai nama Pelan Pembangunan 2021-2025. LEBIH LANJUT...

YAB. DATUK SERI PANGLIMA HAJI HAJIJI HAJI MOHD. NOOR
KETUA MENTERI NEGERI SABAH

Mobirise

SEMPORNA

Sebuah pekan kecil di Pantai Timur Sabah yang namanya berasal dari perkataan 'Simporna' (bermaksud lokasi untuk berehat atau tempat yang tenang). Gelaran tersebut telah diberikan oleh seorang Gabenor Inggeris; W.M Crocker dan beberapa orang rakannya ketika penemuan daerah ini sekitar tahun 1887. Sebelum itu, daerah ini dikenali oleh penduduk tempatan sebagai 'Tong Talun'; iaitu perkataan dari bahasa bajau yang bermaksud 'Hujung Hutan'.

TENTANG MAJLIS

Majlis Daerah Semporna

Majlis Daerah Semporna telah ditubuhkan pada tahun 1961 mengikut seksyen 3 Ordinan Kerajaan Tempatan 1961 dengan merangkumi Keluasan kawasan perkadaran 683 ekar dan merupakan organisasi yang diletakkan di bawah Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan (KKT&P) Negeri Sabah.

Majlis Daerah Semporna (MDS) nama bagi sebuah Kerajaan Tempatan atau Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang mentadbir kawasan perkadaran daerah Semporna dan terdiri daripada seorang Pengerusi yang merupakan Pegawai Daerah Semporna serta 18 orang Ahli Majlis yang dilantik oleh Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan Negeri Sabah melalui Local Gvernment Ordinance 1961 (No. 11 of 1961) Semporna District Council Instrument 1961 (G.N.S 170 of 1961).

Urusetia Majlis Daerah Semporna diketuai oleh Pegawai Eksekutif dan dibantu oleh Penolong Pegawai Eksekutif, Penolong Jurutera, Penolong Pegawai Penguatkuasa, Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran dan Penolong Akauntan serta beberapa pegawai sokongan.  Terbahagi kepada 5 Bahagian iaitu Bahagian Pentadbiran , Bahagian Kejuruteraan, Bahagian Kesihatan, Bahagian Penguatkuasaan dan Bahagian Kewangan. 

MyGovernment

Borang Tahap Kepuasan Pelanggan

Maklum balas anda tentang perkhidmatan kaunter pembayaran dan kaunter pertanyaan. Tiada maklumat peribadi akan dikumpul semasa anda melengkapkan borang ini.

Borang Aduan Integriti

Sistem Aduan Unit Integriti Negeri Sabah.

Alamat :
Majlis Daerah Semporna,
Peti Surat 134,
91308 Semporna,
SABAH. 

Hubungi Kami : 
E-mel: md.sprn@sabah.gov.my   Telefon: 089-785350 
Fax: 089-785484

Penafian :
Majlis Daerah Semporna tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.

Dasar Privasi
Dasar Keselamatan
Peta Laman
Soalan Lazim