Sejarah Daerah

Category: Profil Daerah
Hits: 2324

SEJARAH DAERAH KECIL PAGALUNGAN

 

Daerah Kecil Pagalungan pada suatu ketika dahulu merupakan hanya sebuah kampung kecil yang telah diwujudkan pada tahun 1950 oleh dua orang tempatan iaitu O.T Angansak Bin Biagan yang berasal dari kampung Bantul dan KK Antugi Bin Anduat yang berasal dari kampung Kakutar, Sumatalun.

 

Nama  PAGALUNGAN adalah diambil berdasarkan pertemuan kuala sungai logongon dengan kuala sungai tagol yang disebut “PAHALUNGAN” dalam bahasa murut, yang bermaksud pertemuan kuala sungai. 

 

Setelah sekian lama, di kala  negeri sabah silih berganti parti pemerintah akhirnya pada tahun 2006 dalam pemerintahan barisan nasional, hasil dari permintaan seluruh masyarakat pagalungan dan sokongan YB Datuk Bobbey A Suan. Pagalungan dengan rasminya diwartakan oleh kerajaan sebagai Daerah kecil pada 01 Jun 2006 yang telah dirasmikan oleh Mantan SKN Datuk K.Y Mustafa.

 

Kedudukan Daerah Kecil Pagalungan terletak dibahagian pedalaman Negeri Sabah dalam daerah Nabawan, kira-kira 98 KM dari Pekan Nabawan dan kira-kira 25 KM dari sempadan Malaysia-Indonesia, dan mempunyai keluasan kira-kira 205,661.30 hektar manakala keluasan Pekan Pagalungan 560.92 ekar. 

 

Perhubungan utama Daerah Kecil Pagalungan ialah melalui sungai dan darat menggunkan perahu, motor sangkut dan juga kereta pacuan 4 roda. 

 

Daerah Kecil Pagalungan terbahagi kepada 2 Mukim iaitu Mukim Pagalungan dan Mukim Pensiangan, mempunyai penduduk seramai 7,640 orang dan 99 buah kampung, penduduk Daerah Kecil Pagalungan terdiri daripada suku kaum murut 99 % manakala 01% adalah suku kaum lain-lain. Sebahagian besar bekerja sebagai petani kecil-kecilan, nelayan sungai, berniaga secara kecil-kecilan dan termasuk bekerja sebagai anggota perkhidmatan awam, mereka tinggal ditepi-tepi sungai tagol, dan sungai logongon.

 

Pautan Am
Pautan Kakitangan
Kategori
Pelawat

00003607
Today: 2
Yesterday: 2
This Week: 10
Last Week: 8
This Month: 12
Last Month: 41
{loadposition myposition}