Laman Utama Perutusan Dasar Jabatan Sejarah Info Terkini Pautan

Sorry, your browser doesn't support Java(tm).

Pembangunan Pentadbiran Ekonomi Pendidikan Pelancongan Kebudayaan

Galeri

 
 

Kebudayaan

Daerah Papar seperti lain-lain daerah di negeri Sabah ini penduduknya adalah terdiri daripada berbilang kaum dan adat resam yang berbeza mengikut komponen kaum yang terdiri daripada Melayu Brunei, diikuti Kadazan/Dusun, Bajau dan Cina. Bahasa perantara penduduk di daerah ini ialah bahasa Melayu mengikut lengok Melayu Brunei yang agak lembut dan sopan, walaupun mereka berbangsa Kadazan, Cina atau Bajau disamping bahasa kaum-kaum itu sendiri.

Masyarakat Bajau

Masyarakat Cina

KEDUDUKAN GEOGRAFI DAN LOKASI

Daerah Papar terletak dalam Zon Pantai Barat Negeri Sabah. Jumlah keluasan daerah Papar ialah 124,320 hektar atau 480 batu pesegi. Daerah Papar bersempadan dengan daerah Penampang di Utara, daerah Tambunan di Timur Laut, daerah Keningau dan Tenom di Tenggara dan daerah Beaufort di Selatan. Pekan Papar boleh dihubungkan dengan jalanraya dari Kota Kinabalu (38kilometer), dari pekan Beaufort (50 kilometer) dan dari pekan Keningau (73 kilometer). Pekan Papar juga dihubungkan dengan jalan keretapi dari stesen Keretapi Tanjung Aru, Beaufort dan Tenom

PENDUDUK

Jumlah penduduk daerah Papar ialah 92,451 (Banci 2000). Antara suku kaum di daerah ini ialah Melayu Brunei (25,172), Kadazan/Dusun (24,853), Bajau (14,274), Cina (5,473), Bumiputera Lain (7,737), Murut (424), dan lain-lain bangsa (4,272) manakala Bukan Warganegara ialah (10,246).


BRUNEI

Masyarakat Melayu Brunei mempunyai beberapa kebudayaannya tersendiri seperti adat perkahwinan, pakaian, tarian, alat muzik tradisi  dan makanan tradisi. Adat Perkahwinan masyarakat Brunei sama dengan adat Perkahwinan masyarakat Bajau berlandaskan agama Islam, begitu juga dari segi pakaian, tidak jauh bezanya. Tarian Adai-Adai merupakan Tarian bagi masyarakat Brunei manakala masyarakat Bajau dengan  Tarian Berunsai. Gambus merupakan alat muzik trdisional Masyarakat Brunei, dimana Pesta Gambus telah diiktiraf dan telah disenaraikan ke dalam salah satu perayaan tahunan dalam kalender negeri, dimana ia selalunya dianjurkan oleh Persatuan Masyarakat Brunei Sabah (PMBS). Dari segi makanan tradisi yang terkenal ialah kuih cincin Bongawan, kuih sapit, kuih pinyaram, kuih jelurut, dan kelupis. Manakala Belacan Kg Laut adalah belacan yang terkenal di daerah ini.

 


KADAZAN

Masyarakat Suku Kaum Kadazan mempunyai banyak adat yang perlu diketahui dan percaya akan perhitungan kalender (bulan). Seperti adat Tuntut Waris dan Pembahagian Harta, Adat Perkahwinan Membuat Rumah Mananam Padi, Kerja-kerja Bercucuk tanam dan lain-alin upacara. Semua ini ditentukan harinya dan pelaksanaannya menurut hitungan bulan.

 

 

 

Pejabat ini tidak bertanggungjawab keatas sebarang masalah/kerosakan yang timbul melalui Laman Web ini.
Hakcipta Pejabat Daerah Papar

Sila klik disini jika ada sebarang pertanyaan
Pejabat Daerah,
Peti Surat 324,
89608 Papar.
SABAH
MALAYSIA

Telefon No: 088-913516/913584
Fax No: 088-911021