:: Home :: Aktiviti :: Selamat Datang :: Daftar Pemilih P176 :: Waktu Solat
 
       
 


:: Pekan Membakut
:: Kg. Pimping

:: Kg. Brunei
::Kg. Binsulok
:: Kg. Bandau

:: Kg. Dindong
:: Kg. Lumat
:: Kg. Mawao
:: Kg. Sinuka


:: Ketua Daerah
:: Ketua Anak Negeri
:: Ketua Kampung
:: Ketua Masy.
Cina
:: Ketua-Ketua Adat


:: Tenaga UPKR
::
Daerah Mengundi
:: KDM
:: JKKK/JKDB N24
:: Warga Daif
:: UMNO N24

 

     
 
KAMPUNG PIMPING


Kampung Pimping mendapat namanya daripada perkaraan ‘Pimpin’ dalam bahasa Kadazandusun yang bermaksud ‘lalang’- dahulunya sebelum kampung ini didiami orang, terdapat banyak lalang tumbuh dimerata rata tempat sehinggakan pokok-pokok dan tumbuhan lain tidak menjadi. Orang-orang Kadazandusun menjadikan tempat ini kawasan berburu. Apabila musim kemarau pemburu-pemburu ini membakar lalang-lalang ini untuk membolehkan lalang muda tumbauh dan masa itulah rusa dan pelanduk berkumpul meragut daun lalang muda yang segar sebagai makanannya maka ketika itulah mereka memburu.

Pada kira-kira tahun 1824 barulah kawasan ini dihuni oleh penduduk yang berpindah secara peringkat-peringkat dari sebuah perkampungan di hulu sungai pimping iaitu perkampungan ‘Rumah Lama’ tiga kilometer dari perkampungan sekarang.

Perpindahan besar-besaran berlaku apabila kampung ‘Rumah Lama’ diserang oleh wabak penyakit cacar atas arahan pentadbiran British waktu itu, penduduk kampung rumah lama diminta berpindah ke kawasan perkampungan baru iaitu di ‘Pimpin’.

Masa terus berlalu, perkataan ‘pimpin’ turut berubah. Orang-orang Brunei merasakan perkataan ‘pimpin’ itu sebenarnya ‘pimping’ secara kebetulan waktu itu, di kawasan ini banyak terdapat ‘Burung Pimping’ dari situlah maka kawasan ini dikenali sebagai ‘Pimping’.

Penduduknya seramai_____________orang adalah 90% suku kaum Brunei beragama Islam. Selebihnya adalah suku kaum Kadazandusun yang kebanyakannya bersawah padi, penoreh getah dan penternak, khususnya penternak kerbau berniaga dan bekerja samada dengan kerajaan, swasta dan badan-badan berkanun.

Dahulunya sebuah perkampungan kecil, kini ‘Pimping’ telah banyak berubah menjadi sebuah perkampungan yang serba lengkap dengan kemudahan asas yang diperlukan oleh masyarakat morden.

Kampung Pimping terletak 6km dari Pekan membakut. Kampung ini, adalah yang termaju di kawasan Membakut. Bilangan penduduk yang layak mengundi adalah melebihi dua ribu orang, ia adalah pengundi yang terbesar di kawasan 9 Daerah Mengundi disini.


 
EditRegion3
 

:: Senarai ADUN
::
e-Circular
:: e-Gazette
:: SM2
:: SM2-semak sendiri
:: e-Cuti
:: e-Jemputan
:: iZin-Kursus INSAN
:: iZin Hadir Seminar
:: iZin-Keluar Negeri
::
Sistem Harta  
 

:: Berita Harian
:: Utusan Malaysia
:: Bernama
:: News Street Times
:: Daily Express
:: New Sabah Times

 

Copyright© 2005 by DUN24 Membakut Sabah, malaysia. All Rights reserved. Kerajaan Negeri Sabah
Dikemaskini pada Thursday, September 14, 2006 2:32 PM